Schimbări pentru studenți. Cel mult opt ore de cursuri pe zi

studeni facultate buget

Schimbări pentru studenți. Cel mult opt ore de cursuri pe zi

Ministerul Educaţiei a trimis spre publicare, noul Cod al drepturilor şi obligaţiilor studenţilor. În document se precizează că universitățile nu pot cere studenților taxe suplimentare atunci când trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat. Aceştia nu mai pot fi obligaţi să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi.

Principalele noutăţi din noul Cod al drepturilor şi obligaţiilor studenţilor:

Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.
Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.
Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.

Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.
Forma codului drepturilor și obligațiilor studenților a fost pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educației în luna februarie a acestui an.
Codul a fost conceput ca urmare a intrării în vigoare a noilor legi a educației, în septembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

stropiri

Stropiri contra dăunătorilor plantelor, în perioada 17.06-27.06.2024, la Pitești!

Stropiri contra dăunătorilor plantelor, în perioada 17.06-27.06.2024, la Pitești! Conform recomandărilor primite din partea Unității Fitosanitare Argeș, Primăria Municipiului Pitești, prin S.C. Salpitflor Green S.A., anunță că, în perioada 17.06.2024-27.06.2024, se vor executa tratamente fitosanitare, prin stropiri cu mijloace terestre contra dăunătorilor plantelor, efectuate la arborii și arbuștii ornamentali din parcurile, grădinile publice, aliniamentele stradale […]

Citește mai mult...
Măriri de salarii pentru bugetari. Ministrul de Finanţe, anunţ

Salariul minim brut pe economie creşte, nu şi contribuţiile la CAS şi CASS

Salariul minim brut pe economie creşte, nu şi contribuţiile la CAS şi CASS. Din iulie, CAS și CASS se plătesc ca pentru un salariu minim brut de 3.400 de lei, chiar dacă salariul minim brut va creşte la 3.700 de lei. Este o facilitate pe care statul o dă românilor, chiar dacă probabil că aceasta […]

Citește mai mult...

Bani pentru PUG-ul localităților din Argeș

Consiliul Județean Argeș a încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei un contract de finanțare care prevede alocarea de la bugetul de stat a sumei totale de 1.449.992,50 lei pentru elaborarea şi/sau actualizarea planurilor urbanistice generale ale localităţilor şi a regulamentelor locale de urbanism în perioada 2024-2027. Pentru decontarea lucrărilor este necesară încheierea unui […]

Citește mai mult...
TRAFIC