Persoanele cu handicap grav vor avea prioritate în restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă

Persoanele cu handicap grav vor avea prioritate în restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede că persoanele cu handicap grav să beneficieze prioritar de soluţionarea dosarele în procedurile de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist şi cele care au pensie de invaliditate de gradul I să beneficieze prioritar de soluţionarea dosarele în procedurile de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România.

Astfel, conform proiectului, la articolul 35 alineatul (5) din legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România este introdusă o nouă literă e) care prevede că: „dosarele constituite în baza cererilor formulate de persoane care se consideră îndreptăţite şi care deţin certificate de încadrare în grad de handicap grav sau care au calitatea de pensionari de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate”.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative iniţiate de către parlamentari de la PNL, UDMR, PSD şi minorităţi, „procesul de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România este departe de finalizare”.

„De trei decenii, numeroşi foşti proprietari şi-au irosit sănătatea căutându-şi dreptatea sau au decedat fără a mai putea vedea repararea abuzurilor regimului comunist”, mai precizează iniţiatorii, în expunerea de motive.

Aceştia amintesc de o decizie a CEDO din octombrie 2010 care a sancţionat România pentru hăţişul legislativ şi tărăgănarea executării hotărârilor judecătoreşti prin care sunt luate decizii pentru finalizarea procesului de restituire.

„Ca urmare a deciziei-pilot a CEDO pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României în octombrie 2010, care a sancţionat hăţişul legislativ, tărăgănarea procedurilor administrative şi ineficienţa cu care se pun în executare hotărârile judecătoreşti, a fost elaborată legea 165/2013 prin care se stabilesc măsurile pentru finalizarea procesului de restituire”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar decizională este Camera Deputaţilor. Propunerea de lege trece prin Parlament în procedură de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Târgul de Mărțișor Pitești 2024: 127 de producători și comercianți!

Târgul de Mărțișor Pitești 2024: 127 de producători și comercianți! Ediția 2024 a Târgului de Mărțisor – Pitești se va desfășura în Piața „Vasile Milea”, în perioada 23 februarie – 10 martie. Astăzi, 22 februarie, la sediul Primăriei Municipiului Pitești, a avut loc tragerea la sorți în urma căreia s-a stabilit locul ocupat de fiecare […]

Citește mai mult...

Întreruperi de energie electrică în Ştefăneşti, în data de 23.02.2024

Întreruperi de energie electrică în Ştefăneşti, în data de 23.02.2024 În data de 23.02.2024, în intervalul orar 09:00 – 17:00, Distribuţie Oltenia anunţă întreruperea furnizării energiei electrice la consumatorii casnici şi agenţii economici din Ștefănești, fiind executate lucrări programate în rețelele electrice pentru prevenirea și corectarea avariilor, pentru creșterea gradului de siguranță și continuitate în […]

Citește mai mult...

Senatorul Cristina Stocheci, alături de membrii din Asociaţia „Organizația Judeţeană Argeş” Basarab I a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere

Senatorul PSD de Argeș Cristina Stocheci a petrecut astăzi un plăcut şi emoţionant moment de revedere cu membrii din Asociaţia „Organizația Judeţeană Argeş” Basarab I a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere. ”Felicitări pentru tot ce ați realizat sub culorile drapelului național! Reprezentați veritabile exemple demne de urmat și din acest motiv vă încurajez […]

Citește mai mult...
TRAFIC