Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la începutul lunii trecute, aduce o veste bună pentru mamele care au crescut copii, fie ei biologici sau adoptați. Legea recunoaște, în premieră, în mod egal, atât maternitatea biologică, cât și actul adopției, oferind mamelor care au înfiat un copil și care îndeplinesc anumite condiții posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie.
Pentru a beneficia de această facilitate, femeile trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
să aibă stagiu complet de cotizare, adică să fi lucrat și cotizat la sistemul de pensii o perioadă de timp determinată de lege care, în momentul de față, este de 35 de ani.
o condiție referitoare la creșterea copiilor, adică să fi crescut un copil adoptat cel puțin o perioadă de 13 ani.
Prin urmare, indiferent dacă au născut sau au adoptat, femeile care au dedicat o parte semnificativă din viața lor creșterii copiilor vor putea beneficia de o pensie anticipată. Legea recunoaște în mod egal atât maternitatea biologică, cât și adopția, oferind reduceri de vârstă de pensionare pentru fiecare copil crescut. Astfel, o mamă cu un copil adoptat și crescut 13 ani va avea aceleași drepturi ca o mamă cu un copil biologic.
Pe scurt, femeile care au înfiat și crescut un copil vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni, în timp ce mamele celor care au înfiat și crescut șapte sau mai mulți copii va putea beneficia de trei ani și șase luni reducere a vârstei de pensionare.
Singura condiție legată de aplicabilitatea acestor prevederi este aceea ca solicitantele să fi dedicat un minim de 13 ani creșterii copilului adoptat.
O altă noutate adusă de Legea 360/2023 este posibilitatea de a cumula reducerea vârstei de pensionare acordată mamelor cu alte reduceri, cum ar fi cele pentru munca în condiții speciale sau deosebite. Cu toate acestea, reducerea totală rezultată din astfel de cumulări nu poate depăși 11 ani.
Pentru a solicita această facilitate, femeile trebuie să depună la casa de pensii următoarele documente:
certificatul de naștere al copiilor sau hotărârea judecătorească de adopție;
o declarație pe propria răspundere prin care să ateste că a adoptat și crescut copilul.
Important de știut este faptul că femeile care se află deja în plată cu pensie anticipată pot beneficia de această nouă reglementare, iar dosarul de pensie va fi recalculat în mod automat.