Argeșul a obținut încă un titlu de TEZAUR UMAN VIU

Argeșul a obținut încă un titlu de TEZAUR UMAN VIU

Astăzi, 14 noiembrie 2024, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU pentru 16 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

Județul nostru „s-a mai îmbogățit ” cu un astfel de titlu obținut de argeșeanul Marin Vasile, meșter fierar din satul Jupânești, comuna Coșești.

Dosarul a fost întocmit de Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, prin Secția Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, coordonată de drd. Dragoș Nicolae Dinescu.

Până la acest moment, Argeșul se mândrește cu cinci titluri onorifice de Tezaur Uman Viu acordate de Ministerul Culturii creatorilor și păstrătorilor valorilor tradiționale românești. Primul argeșean care a obținut titlul de Tezaur Uman Viu a fost regretatul vătaf Petre Măsală de la Stolnici, care a plecat dintre noi la începutul acestui an, lăsându-ne o moștenire valoroasă – arta călușului autentic. Al doilea titlu de Tezaur Uman Viu a fost acordat în anul 2022 doamnei Viorica Olivotto, cunoscuta și talentată țesătoare de la Nucșoara, care impresionează prin creațiile sale unice. În anul 2023, Argeșul și-a îmbogățit lada de zestre cu încă două titluri de Tezaur Uman Viu, acordate în semn de recunoaștere a valorii inestimabile pe care meșterii noștri o aduc comunității prin păstrarea tradițiilor și prin promovarea meșteșugurilor populare: Marilena Iosifaru – bunica de la Corbeni care îi învață pe copii să țeasă, să coasă și să realizeze păpuși tradiționale, și Constantin (Tică) Vasile – țiterașul Văii Vâlsanului.

Programul TEZAURE UMANE VII vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cristian Gentea, mesaj special

Cristian Gentea, mesaj special: „O prăznuim astăzi pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, cea care este model de viață și credință pentru tineri! La mulți ani celor care îi poartă numele!”

Citește mai mult...

Campanie de responsabilitate socială la Bălilești: ℝ𝕖𝕔𝕚𝕔𝕝ă𝕞, 𝕟𝕦 𝕒𝕣𝕦𝕟𝕔ă𝕞!♻️

ℝ𝕖𝕔𝕚𝕔𝕝ă𝕞, 𝕟𝕦 𝕒𝕣𝕦𝕟𝕔ă𝕞!♻️ 🏢𝗣𝗿𝗶𝗺ă𝗿𝗶𝗮 𝗖𝗼𝗺𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗕ă𝗹𝗶𝗹𝗲ș𝘁𝗶 organizează, în cadrul parteneriatului încheiat cu grupul 𝐑𝐋𝐆 𝐛𝐲 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐲🤝 o campanie de colectare gratuită a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) de pe raza comunei Bălilești ♻️ 🚮Campania se desfășoară în perioada 𝟎𝟗.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟒 – 𝟐𝟎.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟒. Deșeurile electrice și electronice pot fi aduse pe toată durata campaniei, de […]

Citește mai mult...

Mesaj special – Ion Mînzînă, președinte CJ și președintele PSD Argeș

Sfânta Filofteia, Sfânta noastră de la Curtea de Argeș, să vegheze cu pace asupra acestui popor și să ne aducă bucurie şi mângâiere! La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Sfântuliței! Ion Mînzînă, președinte CJ și președintele PSD Argeș

Citește mai mult...
TRAFIC