Administrația argeșeană, la raport! Astăzi, Căteasca

Ne apropiem cu pași repezi de alegerile de la anul. Vor fi alegeri europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare, așa că este vremea să tragem primele concluzii privind ceea ce au făcut cei aleși în diferite funcții în acest mandat.

În acest sens, publicațiile www.institutiilestatului.ro și www.contraataculargesului.ro lansează o campanie prin care se va realiza bilanțul administrației publice din Argeș. Vrem să vedem și să aducem în fața cetățenilor ce au făcut primarii aleși în 2020 și care s-au angajat să realizeze proiecte extrem de importante pentru comunitățile pe care le conduc. Iar un bun barometru în acest sens sunt opiniile cetățenilor, adică ale celor care își dau votul cu speranța unui trai mai bun.

Începem cu localitatea Căteasca în care ne-am aflat astăzi. O comună mare, la doi pași de Pitești, cu pretenții pe măsură.

După ce am stat de vorbă cu oamenii din Căteasca se desprinde foarte clară o concluzie. Și anume aceea că fostul edil, Eugen Mira, nu a făcut nimic pentru localitate și pentru oameni, dar măcar nu a deranjat pe nimeni, chiar stătea în poziția „ghiocelului” în fața localnicilor, în vreme ce actualul primar, Florin Liviu Năstase, a mai făcut câte ceva prin comună, dar cetățenii sunt supărați pe el pentru felul în care se poartă. Pe lângă comportamentul care lasă de dorit, oamenii îl arată cu degetul pe Florin Liviu Năstase și că nu eliberează la timp adeverințe sau nu face demersurile administrative necesare în timp util (uneori deloc) pentru a rezolva problemele cetățenilor.

Așadar, nu e de ajuns să așterni un strat de asfalt pe o stradă sau să faci un loc de joacă pentru copii. Contează enorm să fii OM cu oamenii din comună și cu propriii angajați pentru că, până la urmă, în asta constă – paradoxal – marea artă de a reuși în orice domeniu de activitate. Și cu atât mai mult când vine vorba despre administrația publică!

Am avut curiozitatea să vedem ce crede comunitatea locală din comuna Căteasca despre primarul lor, iar oamenii şi-au expus părerile şi au adus acuzaţii deosebit de grave din timpul campaniei electorale trecute, chiar și acuzații de cumpărare de voturi, dar acest lucru ar trebui să-l ancheteze instituţiile abilitate. Sunt total nemulțumiți și de felul în care administrează primarul lor comuna, dar mai ales de agresivitatea cu care sunt întâmpinaţi atunci când nevoia îi împinge la primăria peste care „alesul” Liviu Năstase s-a gândit să se facă stăpân, deşi toţi banii pe care îi învârteşte primăria după bunul plac al edilului (şi o să vă spunem şi pe ce se mai duc banii), vin de la oamenii din comună, pe care primarul îi ia pe sus când au nevoie de serviciile primăriei.

Sunt total revoltaţi de ceea ce face primarul în comuna lor, dar şi mai grav sunt terorizaţi şi fără apărare în faţa lui. Oamenii au dat declaraţii şi au fost înregistraţi, dar ne-au rugat cu cerul şi pământul să nu le facem publice identitatea pentru că „va veni primarul peste noi şi ne ia cu fulgi cu tot”. Le înţelegem reticenţa, mai ales că, aşa cum ştiţi cu toţii, cei mai mulţi sunt oameni trecuţi de prima tinereţe. Ce nu înţelegem este faptul că la 33 de ani de la aşa zisa Revoluţie spaima oamenilor de cei care sunt aleşi şi plătiţi să le reprezinte interesele este poate chiar mai mare decât înainte de „89. De ce?

Din simplul fapt că acum nu-şi mai găsesc dreptatea nicăieri. Au transmis şi un mesaj primarului Liviu Năstase: Nu eşti de noi. Nu mai candida! Nu te mai vrem!

Iată o parte din declarațiile localnicilor din Căteasca:

– „Am o cerere depusă la primărie de patru luni. Nu am primi niciun răspuns. I-am spus că sunt probleme la canalizare, toate lăturile curg în drum. Orice îi spui ridică din umeri.
Fostul primar de acum patru ani, nu că-l iau în brațe, e tânăr, nu e ca domul Năstase, mi-a dat acum patru ani niște lemne dintr-o vâlcea. Sunt văduvă, am o pensie de 1.000 lei. Doi ani la rând m-a trimis să-mi iau lemne dintr-o vâlcea, e terenul primăriei. Îmi era frică să nu mi se întâmple ceva, dar a zis să mă duc să iau. Și, vorba aia, nu i-am dat un pahar cu apă. Ăsta de acum (n.red. Liviu Năstase) nici nu stă de vorbă cu noi”.

– „A făcut de toate, suntem mulțumiți. A făcut și canalizarea, a făcut de toate.”

– „Suntem mulțumiți. Ar mai fi de asfaltat și să ne lege la canalizare. Au făcut și ei ce au putut. Se implică primarul ăsta, ne vede Dumnezeu!”

– „E o problemă cu transportul. Copiii care sunt la școală la Pitești, se duc cu ocazie. Sunt copii și mai mici, nu au cu ce se duce la școală. Se duc la autostradă, pe frig, pe ploaie, pe vânt, nu e normal. De multe ori nu au cu ce veni de la oraș și trebuie să ne ducem să-i luăm. A zis la început că nu are bani pentru autobuze. Când l-a luat lumea pe sus, a găsit”.

– „Se poartă cu oamenii ca cu vasalii domnul primar. Are o asociație agricolă, le-a luat pământurile în asociație și acum stau cu mâna întinsă la el. Fostul primar, Mirea, promitea în campania electorală că le castrează porcii gratis la oameni și că le face injecții la găini gratuit. Ăsta ne este nivelul, din păcate. Așa se câștigă alegerile la Căteasca.”

– ”Avem multe nevoi dar nu are cine să le facă. Am înțeles că primarul vrea să lase „tronul” fetei sale sau secretarei primăriei pe care o ia de acasă zilnic. Totul lasă de dorit. Indiferent cine vine la conducere … Cine a fost înainte și cine este acum, nu au făcut nimic. Singurul care a făcut ceva a fost Oprescu, el a băgat apă, gaze. Acum fiecare este cu ciolanul lui. Dacă ai nevoie de ceva de la primărie îți vorbește în sictir, chiar dacă îți plătești toate dările. Eu una, le plătesc tot timpul până în martie. Am avut nevoie de adeverință pentru bursa fetelor m-au ținut trei luni de zile, de au pierdut fetele bursele de merit. Ne-am rugat de fostul și actualul primar (n.red. Mira Eugen – PMP și Năstase Florian Liviu – PSD) , comuna are nevoie de transport către Topoloveni.
Noi suntem legați de Topoloveni: cu FISC, cu buletine, acolo se află cel mai apropiat supermarket, noi nu avem cu ce să ajungem la Topoloveni. De tractoare și ce au mai vrut s-au găsit bani, dar pentru un microbuz pentru comună nu se poate. Din cauza lipsei transportului foarte mulți elevi au renunțat la liceul de la Topoloveni. Eu am două fete navetiste la Pitești la liceu.
A băgat canalizare…este nefuncțională”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Iluminat Public de nivel european la Mioveni

Iluminat Public de nivel european la Mioveni Peste 1.300 de corpuri de iluminat existente în Mioveni vor fi înlocuite cu unele noi, cu un consum redus de energie electrică, echipate cu modul de telegestiune, sistem ce permite ca fiecare lampă să poată fi monitorizată separat și care poate gestiona în parametri optimi rețeaua de iluminat […]

Citește mai mult...

Sens unic de circulație instituit în cartierul Prundu

Sens unic de circulație instituit în cartierul Prundu În data de 21.02.2024, Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a instituit sens unic de circulație pe aleea carosabilă dintre blocurile B8 și B9, care continuă între blocurile B7 și B9 din cartierul Prundu, cu circulație dinspre strada Horia Cloșca și Crișan. Mai exact, sensul unic […]

Citește mai mult...

Noi investiții la Muzeul Județean Argeș

La Muzeul Județean, Consiliul Județean Argeș va implementa alte două proiecte pentru reamenajarea curții interioare și pentru punerea în valoare a ruinelor Schitului Buliga, aflate în spatele clădirii, a anunțat Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș. Însoțit de Sorin Ivașcu, directorul executiv al Direcţiei Strategii, Sinteze, Proiecte cu Finanţare Internaţională și de Cornel Popescu, managerul […]

Citește mai mult...
TRAFIC