Proiect de OUG: Indemnizația lunară pentru adultul cu handicap grav să se majoreze cu 10%

Proiect de OUG: Indemnizația lunară pentru adultul cu handicap grav să se majoreze cu 10%

Un proiect de ordonanță de urgență, recent pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, propune, începând cu luna martie, majorarea cu zece procente a indemnizațiilor acordate adulților și copiilor încadrați în grad de handicap grav, dar lasă neatinse valorile indemnizațiilor acordate altor tipuri de încadrări.

Documentul vizează modificarea prevederilor Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul majorării cu 10% a nivelului indemnizației lunare pentru adulții cu handicap grav.

Totodată, măsura privește și majorarea cu aceeași proporție a prestației sociale pentru copiii cu handicap grav.

În schimb, propunerea de ordonanță prevede ca celelalte procente ale indemnizațiilor pentru persoanele încadrate în grad de handicap accentuat sau mediu să fie menținute la aceeași valoare ca și până acum, iar noile valori ar urma să se aplice începând cu drepturile lunii martie.

Beneficiile de asistență socială, atât în ceea ce privește nivelurile cât și sumele acordate, sunt determinate în funcție de indicatorul social de referință (ISR), care reprezintă o valoare exprimată în lei, la care sunt corelate beneficiile de asistență socială finanțate din bugetul de stat.

În momentul de față, pentru categoriile vizate de proiectul de ordonanță de urgență, acest indicator este de 70% din ISR pentru adulți și de 60% pentru copii și ar urma, conform propunerii, să crească la 80%, respectiv 70%.

În același timp, trebuie ținut cont de faptul că valoarea ISR este actualizată automat în fiecare an, la data de 1 martie, utilizând rata medie anuală a inflației din anul precedent, un indicator comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).

Pentru anul 2023, INS a raportat o rată a inflației de 10,4%. Astfel, valoarea ISR va fi majorată începând cu luna martie, de la suma actuală de 598 de lei la 660 de lei. Prin urmare, această nouă valoare va fi luată în calcul la stabilirea noilor beneficii ale persoanelor cu handicap grav.

Așadar, un adult cu handicap grav va ajunge să primească 80% din 660 lei în loc de 70% din 598 lei, adică o indemnizație de 528 lei, cu aproape 110 lei mai mare decât cea de 419 lei primită până in februarie 2024, inclusiv.

În ceea ce privește copii cu handicap grav, conform aceluiași calcul ei vor primi 462 lei, față de 359 lei, insemnând aproximativ 100 de lei mai mult.

Conform notei de fundamentare care însoțește propunerea, măsura este justificată, pe de o parte, de creșterea înregistrată anul trecut la prețurile serviciilor și produselor de bază (14,89% la alimente și 11,25% pentru servicii) și, pe de altă parte, de dificultatea sau chiar imposibilitatea adulților cu handicap grav de a realiza venituri din muncă.

În momentul de față, în România, 364.000 persoane sunt încadrate în grad grav de handicap, din care aproximativ 317.000 sunt adulți și 46.300 sunt copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Înalt Prea Sfințitul Calinic Argeșeanul, invitat la Conferințele Filarmonicii Pitești

Înalt Prea Sfințitul Calinic Argeșeanul, invitat la Conferințele Filarmonicii Pitești Filarmonica Pitești organizează vineri, 26 aprilie, de la ora 19:00, la Centrul Multifuncțional, o nouă ediție a conferințelor-recital ale Filarmonicii Pitești. Dacă invitatul lunii trecute a fost actorul Constantin Cotimanis, în vinerea dinaintea Floriilor, invitatul lui Mădălin Voicu Jr. este Înalt Prea Sfințitul Calinic Argeșeanul, […]

Citește mai mult...

Alina Gorghiu, presiuni politice asupra notarilor din Argeș în campania electorală

Alina Gorghiu, presiuni politice asupra notarilor din Argeș în campania electorală În mijlocul campaniei electorale pentru alegerile locale, Alina Gorghiu, președinte al PNL Argeș și actual ministru al Justiției, se află sub lumina reflectoarelor pentru presiunile pe care le  exercită asupra notarilor din județul Argeș. Alina Gorghiu urmează să efectueze o vizită oficială în Argeș […]

Citește mai mult...

Cristian Gentea: Am reușit să transformăm în realitate investiții majore de infrastructură urbană

În primul mandat de primar al lui Cristian Gentea s-au făcut investiții majore de infrastructură urbană. „Prin obținerea de finanțări în cadrul unor proiecte naționale, prin demersuri insistente la autoritățile guvernamentale sau prin parteneriate solide cu mediul privat, am reușit să transformăm în realitate investiții majore de infrastructură urbană, fiecare dintre ele având un rol […]

Citește mai mult...
TRAFIC