
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit recent că perioada în care un polițist a fost pus la dispoziție trebuie recunoscută ca fiind desfășurată în condiții speciale, dacă anterior acestei perioade și-a desfășurat activitatea în astfel de condiții. Decizia a fost pronunțată ca urmare a unei sesizări din partea Tribunalului Bistrița-Năsăud, care a solicitat clarificarea acestei chestiuni legale, având în vedere impactul asupra drepturilor de pensionare ale polițistului.
Prin Decizia 81, pronunțată în 17 martie, ICCJ stabilește că „perioada punerii la dispoziţie se recunoaşte ca fiind desfăşurată în condiţii speciale poliţistului repus în funcţie care, în perioada anterioară punerii la dispoziţie, şi-a desfăşurat activitatea în condiţii speciale”.
Decizia a apărut în vederea interpretării și aplicării dispozițiilor dispoziţiilor art. 2729 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, raportate la dispoziţiile art. 11 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, şi cele ale art. 1 şi art. 6 din HG nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti.
În speța de față, un polițist a contestat faptul că nu i s-a recunoscut activitatea desfășurată în condiții speciale de muncă pe perioada în care a fost pus la dispoziție din cauza unei cercetări penale. Acesta a solicitat ca intervalul în care a fost pus la dispoziție să fie considerat vechime în condiții speciale, argumentând că înainte de punerea la dispoziție își desfășurase activitatea în astfel de condiții. Recunoașterea acestei perioade ar avea un impact asupra drepturilor sale de pensionare.