Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la Conferința Serviciilor de Ocupare din Sud-Estul Europei: Ne dorim o colaborare strânsă între angajatori, sistemul educațional și ANOFM, astfel încât să anticipăm corect nevoile pieței muncii!
România găzduiește în aceste zile cea de-a 23-a Conferință Managerială a Centrului Serviciilor Publice de Ocupare din Ţările din Sud-Estul Europei, cu tema „Digitalizarea Serviciilor Publice de Ocupare”. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a deschis lucrările acestei Conferințe de tradiție la care participă specialiști din România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru, Moldova, Slovenia și Turcia.
Ministrul a subliniat importanța îmbunătățirii competențelor angajaților în contextul schimbărilor tot mai accelerate de pe piața muncii, creșterea rolului rețelei EURES, precum și necesitatea de dezvoltare a capacității serviciilor publice de #ocupare pentru a oferi servicii adaptate cerințelor actuale ale celor aflați în căutarea unui loc de #muncă în raport cu nevoile reale ale angajatorilor.
„Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este o instituție cheie pentru formarea profesională și integrarea pe piața muncii. Vrem să creștem capacitatea administrativă a ANOFM și să dezvoltăm infrastructura fiecărui serviciu de ocupare local pentru a asigura cele mai bune servicii pentru cetățeni și pentru angajatori.
Ne dorim o colaborare strânsă între angajatori, sistemul educațional și ANOFM, astfel încât să anticipăm corect nevoile pieței muncii. ANOFM a implementat în acest an un mecanism inovator, ReCONECT, prin care punem la un loc absolvenții diferitelor forme de învățământ, serviciul public de ocupare și angajatorii și, astfel, putem adapta oferta de #formare profesională la cerințele angajatorilor. De asemenea, dezvoltarea economiei sociale reprezintă o prioritate. România are o tradiție bogată în meșteșuguri și dorim să susținem continuarea și dezvoltarea acestei tradiții. Utilizând fonduri europene, putem investi în economia circulară și în revitalizarea meșteșugurilor, încurajând dezvoltarea acestor competențe. Pe de altă parte, consider că este nevoie ca Uniunea Europeană să pună accent și pe finanțarea inițiativelor pentru creșterea competențelor angajaților, altfel pierde din competitivitate, deoarece resursa umană este cea mai valoroasă. Avem nevoie de sprijin pentru a dezvolta abilități moderne, precum competențele lingvistice, digitale și cele verzi. Obiectivul nostru principal este să creștem gradul de ocupare și să le oferim românilor oportunități profesionale care le aduc satisfacție și venituri mai bune.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
“Această Conferință ne oferă prilejul să discutăm provocările digitalizării, să împărtășim bune practici și să întărim relațiile profesionale dintre instituțiile noastre. Avem prilejul de a cunoaște mai bine situația de pe piețele muncii din țările membre ale Centrului, precum și provocările cu care se confruntă serviciile noastre publice în prezent. De asemenea, salutăm aderarea Republicii Moldova la CPESSEC, un pas important pentru consolidarea cooperării regionale.
Digitalizarea creează noi oportunități, dar aduce și provocări legate de securitatea datelor și impactul asupra locurilor de muncă. Este vital să adaptăm serviciile de ocupare la cerințele moderne și să investim în formarea continuă a lucrătorilor pentru a răspunde cerințelor pieței.”, a declarat Florin Cotoșman, președintele ANOFM.
În grupurile de discuții din cadrul Conferinței, atât la nivel managerial, cât și la nivel de experți, sunt aabordate subiecte importante pentru piața muncii precum digitalizarea serviciilor de ocupare și facilitarea tranziției tinerilor de la școală la piața muncii.