O propunere legislativă pentru modificarea legii privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri a fost recent depusă spre dezbaterea Senatului.
Măsura urmărește să îmbunătățească eficacitatea luptei împotriva traficului de droguri prin reducerea termenului pentru înscrierea unor noi substanțe cu efecte psihoactive, diferențierea sancțiunilor pentru consumul de droguri față de traficul de droguri și introducerea unor prevederi specifice pentru prevenirea eludării legii.
Inițiatorii propunerii de modificare argumentează în expunerea de motive care prefațează documentul că, în ciuda modificărilor aduse anterior Legii 143/2000, ”eficacitatea luptei împotriva traficului și consumului de droguri necesită măsuri legislative suplimentare”.
Astfel, este propusă reducerea termenului de la șase la trei luni pentru includerea în tabelele legale a unor noi substanțe cu efect psihoactiv. De asemenea, se dorește ca Ministerul Sănătății sau Ministerul Afacerilor Interne să înainteze propunerea de modificare a tabelelor în maximum 30 de zile de la notificarea primită în acest sens din partea organismelor internaționale, conform Avocatnet.ro.
De asemenea, este propusă o diferențiere clară între sancțiunile pentru introducerea/scoaterea din țară a drogurilor (pentru consum propriu) și cele pentru trafic de droguri.
Un nou articol ar urma să definească specific sancțiunile pentru infracțiunile legate de consumul de droguri: ”introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, se pedepsesc cu închisoare de la unul la cinci ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Dacă faptele prevăzute la alin.(1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la doi la șapte de ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.
În plus, inițiatorii doresc modificarea prevederilor care se referă la infracțiunile comise în școli sau în proximitatea lor, considerându-se că actualul text este „impracticabil” și propun stabilirea unor limite clare ale pedepselor: ”în cazul circumstanței agravante prevăzute la alin. (1) lit. c), referitoare la săvârșirea faptelor într-o instituție de învățământ ori în locuri în care elevii, studenții și tinerii desfașoară activități educative, sportive, sociale sau în apropierea acestora, limitele prevăzute pentru infracțiunea săvârșită se majorează cu jumătate”.
Un alt capitol care ar urma să fie modificat este acela referitor la combaterea eludării legii prin modificarea formulelor chimice. Astfel, pentru a preveni ca traficanții de droguri să eludeze legea prin modificarea formulelor chimice ale drogurilor sintetice, este propusă includerea în lege a „izomerilor de poziție”. Această măsură ar acoperi un spectru mai larg de substanțe interzise.
Inițiatorii solicită adoptarea propunerii legislative în regim de urgență, pentru a asigura aplicarea ei ”într-un termen cât mai scurt”.