Fraudele ce implică neplata TVA vor putea fi pedepsite, în anumite condiții, cu închisoare
Fraudele transfrontaliere (inclusiv tentativele de fraudare) prin care bugetul Uniunii Europene este „văduvit” de cel puțin zece milioane de euro vor fi considerate infracțiuni pentru care făptașii vor risca între șapte și cincisprezece ani de închisoare, reiese dintr-un proiect de lege adoptat luni de Senat și care va merge curând la Camera Deputaților.
Proiectul de lege vizează, mai precis, transpunerea la noi a Directivei europene 1.371/2017, ce este supranumită Directiva PIF. Ca să se aplice, documentul trebuie adoptat și de deputați în perioada următoare.
În esență, autoritățile vor ca anumite fapte prin care se evită (integral sau parțial) plata TVA-ului să fie considerate infracțiuni, dacă vorbim de scheme frauduloase transfrontaliere. Însă inclusiv tentativele de fraudare vor fi pedepsite. Din moment ce România este în mare întârziere cu transpunerea Directivei PIF, proiectul ar trebui să treacă rapid prin etapele procesului de legiferare.
Astfel, în Legea evaziunii o să fie introdus un articol complet nou care o să prevadă următoarele:
„(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului Uniunii Europene prin:
a) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
b) nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;
c) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.
(2) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (1) se pedepsește.”