
Fermierii care cultivă legume în sere vor putea primi, pentru perioada 2024-2025, sprijin financiar de la stat
Fermierii vor putea beneficia de un ajutor de minimis pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2024-2025, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri la Guvern. Ajutorul va avea valoarea de 1.000 euro/ 1.000 m2 și se va acorda pentru cultivarea, printre altele, de tomate, ardei gras ori castraveți.
De fapt, prin proiectul de HG aprobat recent se stabilește o schemă de ajutor de minimis, respectiv acordarea unui ajutor de minimis pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2024-2025.
Concret, schema de ajutor se aplică pe tot teritoriul României, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate (sere/ solarii), respectiv tomate, ardei gras şi/ sau lung şi/ sau gogoşar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac ori ceapă verde.
După cum scrie în proiect, “schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/ întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”.
Ajutorul financiar este de cel mult 1.000 euro/ 1.000 m2/ beneficiar și se acordă în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023.
Pentru a putea solicita ajutorul financiar de la stat, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Mai exact, pentru a putea solicita ajutorul de minimis, producătorii agricoli trebuie:
să utilizeze o suprafaţă cumulată de spaţii protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras şi/ sau lung şi/ sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;
să marcheze suprafaţa cultivată, la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere legume, perioada 2024-2025, beneficiar numărul ….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului …../Municipiului Bucureşti”, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm;
să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii de legume, respectiv:
3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar;
4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi;
1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde;
să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2024, respectiv la data depunerii cererii;
să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor;
să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare;
să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.