Distrugerea ambroziei: Norme pentru aplicarea măsurilor mai drastice adoptate anul trecut

Distrugerea ambroziei: Norme pentru aplicarea măsurilor mai drastice adoptate anul trecut

Noi măsuri, mai stricte, pentru prevenirea și combaterea buruienii ambrozia au fost adoptate în Parlament anul trecut, dar pentru aplicarea acestora era nevoie și de norme suplimentare, pe care le regăsim acum ca proiect în dezbatere.

Acum, la Ministerul Agriculturii regăsim în dezbatere un proiect de HG care va modifica normele de aplicare ale Legii privind combaterea ambroziei, care se regăsesc în HG nr. 707/2018. 

„După primirea notificării (privind obligația de a distruge buruiana – n.red.), proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația (…) de a lua măsurile necesare în scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an”, prevede proiectul.

În urma primului val de controale, se aplică avertismente celor care nu și-au îndeplinit obligația de a scăpa de ambrozie, iar modelul avertismentului e cuprins într-o nouă anexă la HG 707/2018. „În situația în care după expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului autoritățile locale constată că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe aceste terenuri pentru a  le curăța potrivit prevederilor art. 1 alin. (6) din lege”, scrie în proiectul de HG, ceea ce înseamnă că proprietarii și deținătorii terenurilor vor suporta costurile intervenției pe terenul lor.

Somația existentă acum în HG 707/2018 va fi înlocuită cu o notificare prin care:

se constată prezența unor focare de infestare a terenurilor;
se recomandă metode pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii;
este punctată obligația de a aplica aceste metode, conform legii, precum și termenul pentru remediere; 
este enunțată posibilitatea de a cere efectuarea lucrărilor de combatere de către autoritatea administrației publice locale/ primăriei pe cheltuiala solicitantului.
În fine, trebuie menționat că și dacă autoritățile au venit și au remediat în locul proprietarului problema ambroziei de pe terenul său, și dacă s-a aplicat o dată o sancțiune, obligația de a preveni, combate și distruge ambrozia de pe acel teren există în continuare și pot fi aplicate noi sancțiuni.

Ambrozia, cunoscută și drept „Floarea pustei” sau „Iarba de pârloagă” în unele regiuni din România, a devenit o problemă tot mai gravă pentru sănătatea publică. Specia Ambrosia artemisiifolia este responsabilă pentru răspândirea unei cantități mari de polen, care provoacă alergii severe și astm bronșic, în special la sfârșitul verii. În Ungaria, de exemplu, arată cei de la minister, aproape o treime din populația unor zone suferă de afecțiuni alergice în luna august și septembrie, cauzate de această plantă invazivă.

Cu o singură plantă capabilă să producă până la un miliard de grăunciori de polen într-un sezon, și cu o răspândire tot mai mare în România din pricina încălzirii globale și verilor călduroase, ambrozia a devenit o amenințare tot mai mare. Pentru a combate această plantă nocivă, se pot folosi metode mecanice precum aratul și discuitul pe terenurile agricole, sau cositul manual sau mecanic pe terenuri nelucrate. În cazul focarelor izolate, distrugerea plantei se poate face prin smulgere, folosind mănuși de protecție pentru a evita iritațiile. Utilizarea erbicidelor este o opțiune, dar trebuie făcută sub îndrumarea specialiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Emailuri false în numele ANAF

Emailuri false în numele ANAF ANAF atenționeazã contribuabilii cu privire la o nouã campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați cã ”au dreptul la rambursare datoritã plãții în exces a impozitelor” ”Pentru siguranța dumneavoastrã, vã sfãtuim sã NU deschideți aceste emailuri, iar dacã au fost deschise sã […]

Citește mai mult...

Locuințe cu chirie pentru tinerii din Mioveni – în Căminul C al Liceului Tehnologic Construcții de Mașini

Locuințe cu chirie pentru tinerii din Mioveni – în Căminul C al Liceului Tehnologic Construcții de Mașini Consiliul Local și Primăria orașului Mioveni continuă să sprijine tinerii aflați la început de drum, oferindu-le posibilitatea de a închiria locuințe în Căminul C al Liceului Tehnologic Construcții de Mașini, anunță primarul Aurel Costache. Spațiile de locuit au […]

Citește mai mult...

Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească

România vine cu una dintre cele mai neobișnuite, dar eficiente măsuri de sprijin pentru fermieri: statul oferă bani celor care lasă iarba să crească între rândurile plantațiilor. Da, ai citit bine — poți primi până la 500 de lei pe hectar doar pentru că nu cosești. Acest tip de sprijin este acordat printr-un program gestionat […]

Citește mai mult...
TRAFIC