Distrugerea ambroziei: Norme pentru aplicarea măsurilor mai drastice adoptate anul trecut

Distrugerea ambroziei: Norme pentru aplicarea măsurilor mai drastice adoptate anul trecut

Noi măsuri, mai stricte, pentru prevenirea și combaterea buruienii ambrozia au fost adoptate în Parlament anul trecut, dar pentru aplicarea acestora era nevoie și de norme suplimentare, pe care le regăsim acum ca proiect în dezbatere.

Acum, la Ministerul Agriculturii regăsim în dezbatere un proiect de HG care va modifica normele de aplicare ale Legii privind combaterea ambroziei, care se regăsesc în HG nr. 707/2018. 

„După primirea notificării (privind obligația de a distruge buruiana – n.red.), proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația (…) de a lua măsurile necesare în scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an”, prevede proiectul.

În urma primului val de controale, se aplică avertismente celor care nu și-au îndeplinit obligația de a scăpa de ambrozie, iar modelul avertismentului e cuprins într-o nouă anexă la HG 707/2018. „În situația în care după expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului autoritățile locale constată că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe aceste terenuri pentru a  le curăța potrivit prevederilor art. 1 alin. (6) din lege”, scrie în proiectul de HG, ceea ce înseamnă că proprietarii și deținătorii terenurilor vor suporta costurile intervenției pe terenul lor.

Somația existentă acum în HG 707/2018 va fi înlocuită cu o notificare prin care:

se constată prezența unor focare de infestare a terenurilor;
se recomandă metode pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii;
este punctată obligația de a aplica aceste metode, conform legii, precum și termenul pentru remediere; 
este enunțată posibilitatea de a cere efectuarea lucrărilor de combatere de către autoritatea administrației publice locale/ primăriei pe cheltuiala solicitantului.
În fine, trebuie menționat că și dacă autoritățile au venit și au remediat în locul proprietarului problema ambroziei de pe terenul său, și dacă s-a aplicat o dată o sancțiune, obligația de a preveni, combate și distruge ambrozia de pe acel teren există în continuare și pot fi aplicate noi sancțiuni.

Ambrozia, cunoscută și drept „Floarea pustei” sau „Iarba de pârloagă” în unele regiuni din România, a devenit o problemă tot mai gravă pentru sănătatea publică. Specia Ambrosia artemisiifolia este responsabilă pentru răspândirea unei cantități mari de polen, care provoacă alergii severe și astm bronșic, în special la sfârșitul verii. În Ungaria, de exemplu, arată cei de la minister, aproape o treime din populația unor zone suferă de afecțiuni alergice în luna august și septembrie, cauzate de această plantă invazivă.

Cu o singură plantă capabilă să producă până la un miliard de grăunciori de polen într-un sezon, și cu o răspândire tot mai mare în România din pricina încălzirii globale și verilor călduroase, ambrozia a devenit o amenințare tot mai mare. Pentru a combate această plantă nocivă, se pot folosi metode mecanice precum aratul și discuitul pe terenurile agricole, sau cositul manual sau mecanic pe terenuri nelucrate. În cazul focarelor izolate, distrugerea plantei se poate face prin smulgere, folosind mănuși de protecție pentru a evita iritațiile. Utilizarea erbicidelor este o opțiune, dar trebuie făcută sub îndrumarea specialiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Iluminat Public de nivel european la Mioveni

Iluminat Public de nivel european la Mioveni Peste 1.300 de corpuri de iluminat existente în Mioveni vor fi înlocuite cu unele noi, cu un consum redus de energie electrică, echipate cu modul de telegestiune, sistem ce permite ca fiecare lampă să poată fi monitorizată separat și care poate gestiona în parametri optimi rețeaua de iluminat […]

Citește mai mult...

Sens unic de circulație instituit în cartierul Prundu

Sens unic de circulație instituit în cartierul Prundu În data de 21.02.2024, Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a instituit sens unic de circulație pe aleea carosabilă dintre blocurile B8 și B9, care continuă între blocurile B7 și B9 din cartierul Prundu, cu circulație dinspre strada Horia Cloșca și Crișan. Mai exact, sensul unic […]

Citește mai mult...

Noi investiții la Muzeul Județean Argeș

La Muzeul Județean, Consiliul Județean Argeș va implementa alte două proiecte pentru reamenajarea curții interioare și pentru punerea în valoare a ruinelor Schitului Buliga, aflate în spatele clădirii, a anunțat Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș. Însoțit de Sorin Ivașcu, directorul executiv al Direcţiei Strategii, Sinteze, Proiecte cu Finanţare Internaţională și de Cornel Popescu, managerul […]

Citește mai mult...
TRAFIC