Din ianuarie, pensionarii cu anumite grade de handicap vor beneficia de o indemnizație de solidaritate, pe lângă pensie
O recentă ordonanță de urgență emisă de Guvern modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și accentuat, ale căror pensii au rămas neschimbate după recalcularea din 31 august, vor beneficia, începând de anul viitor, de o indemnizație de solidaritate.
Conform OUG 127/2024, pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și accentuat, ale căror pensii au rămas neschimbate după recalcularea din 31 august, vor primi, începând cu 1 ianuarie 2025, o indemnizație de solidaritate. Mai clar, această indemnizație este acordată pentru a compensa faptul că pensiile acestei categorii de pensionari nu au fost majorate.
Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi calculat în funcție de pensia de limită de vârstă pe care o primesc beneficiarii și va fi mărit anual, în luna ianuarie a fiecărui an.
Creșterea indemnizației va fi stabilită astfel:
se ia procentului de majorare a indicatorului social de referință;
la acest procent se adaugă încă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut;
rezultatul se aplică la pensia actuală pentru a determina valoarea indemnizației de solidaritate în fiecare lună ianuarie a fiecărui an;
„Indemnizația de solidaritate se acordă lunar, iar cuantumul acesteia se determină prin aplicarea procentului rezultat din însumarea procentului de majorare a indicatorului social de referință (ISR) cu procentul reprezentând 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată, în luna ianuarie a fiecărui an”, se explică în ordonanță.
Beneficiarii vor primi indemnizația de solidaritate într-o sumă fixă, până când pensia lor recalculată crește peste valoarea pensiei pe care o aveau pe 1 septembrie 2024. După această recalculare, indemnizația va fi fixă și nu va mai fi actualizată.
Banii pentru indemnizația de solidaritate vor fi plătiți din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), împreună cu agențiile județene, va plăti lunar această indemnizație, în același timp cu pensiile, conform avocatnet.ro.