Centrul Cultural Piteşti, programul evenimentelor următoare

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 20-26 mai 2024, evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Spectacol muzical-coregrafic, luni, 20 mai, de la ora 17.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești. Evenimentul, dedicat Zilelor Muncipiului Pitești, și coordonat de coregraful Alfred Schieb, va fi susținut de: elevi de la Palatul Copiilor din Pitești, Grupul Folk „P620” al Centrului Cultural Pitești, cursanți ai școlilor de dans și de muzică din Pitești, studenți din cadrul Centrului Universitar Pitești. Prezintă Sebastian Raicu.
„Spectacolul se va desfășura după următorul program:
17:00 – 17:30 – Palatul Copiilor Pitești
17:30 – 18:00 – Clubul de dans
18:00 – 18:30 – Muzică ușoară Politehnica București-Centrul Universitar Pitești
18:30 – 18:40 – Clubul de dans
18:40 – 19:10 – Clubul Pitești
19:10 – 19:40 – Grupul Folk
19:40 – 20:10 – Pitești
20:10 – 20:40 –
20:40 – 21:10 – Clubul ”, informează Alfred Schieb.
Prelegerea cu tema „Pitești: 636 de ani de atestare documentară”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment înregistrat, care va fi difuzat pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 20 mai, de la ora 20.00.
“Atestarea documentară a Piteştilor se datorează domnitorului Ţării Româneşti Mircea cel Bătrân (1386-1418), care la 20 mai 1388 dăruia, printr-un hrisov, mănăstirii Cozia o . Piteștii au avut istorie și înainte, o dovedesc mărturiile arheologice. Așezarea geografică i-a determinat destinul: târg și zonă de trecere spre toate celelalte regiuni către și dinspre capitala București. Ca orice așezare cu o continuitate istorică de mai bine de jumătate de secol, Piteștii au traversat toate evenimentele politice, militare, economice și religioase prin care au trecut românii. Au cunoscut măriri și decăderi, iar prezentarea noastră le va aduce la lumină pe cele mai relevante dintre acestea”, spune Marin Toma.
Spectacol de folclor dedicat Zilelor Municipiului Pitești, eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, marți, 21 mai, de la ora 17.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești. Evenimentul va cuprinde recitaluri susținute de artiști consacrați ai folclorului românesc: Olguța Berbec, Vlăduța Lupău și “Rapsozii Maramureșului”, Ansamblul Folcloric “Plăieșii”, Orchestra “Doina Argeșului”. Prezintă Constantin Pașol.
Prelegerea cu tema „Luna Mihai Eminescu. Sonete exemplare”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 22 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Analitic, concepție liberă prin stil și rimă. Forma fixă nu îngrădește imaginile, zborul imaginației. Limba română este unicul suport posibil al desăvârșitei expresii poetice eminesciene”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Vasile Alecsandri – Dramaturg”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 22 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Implicat în toate evenimentele politice şi culturale ale vremii, poet, dramaturg, prozator, culegător de folclor, publicist, cu merite deosebite în fiecare dintre aceste domenii, Vasile Alecsandri a contribuit decisiv la realizarea literaturii române moderne, perioada 1840-1870 fiind numită de Garabet Ibrăileanu . Un moment important în dezvoltarea scenei naţionale l-a constituit numirea în 1840 a lui V. Alecsandri, C. Negruzzi şi M. Kogălniceanu ca directori ai Teatrului Naţional din Iaşi, ceea ce însemna nu numai organizarea teatrului, ci şi înzestrarea cu un repertoriu original. Experimentând o mare diversitate de forme teatrale (farsă, cuplet, comedie, operetă, teatru popular, dramă romantică), Alecsandri a semnat actul de naştere al dramaturgiei româneşti”, precizează Iudita Dodu Ieremia.
Prelegerea cu tema „Mari legiuitori și doctrinari ai dreptului. (partea a II-a). Perioada modernă și contemporană”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept – Centrul Universitar Pitești, eveniment care se va desfășura miercuri, 22 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Această perioadă în evoluția culturii și civilizației este marcată de mari transformări sociale care au avut ca finalitate afirmarea valorilor umaniste, culturale, o reconfigurare a statutului social al omului, apariția și dezvoltarea constituțiilor și constituționalismului. Tot acum sunt adoptate coduri juridice moderne, se dezvoltă legislația în toate domeniile, apar marile doctrine ale dreptului. În expunerea noastră vom aprofunda aceste aspecte”, spune Marius Andreescu.
Dialogul cu tema “Cântecul de la Oești”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, proiect coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe Alessia-Maria Dincuța, din satul Oești Pământeni, comuna Corbeni, județul Argeș, eveniment care se va desfășura miercuri, 22 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Tânăra invitată este elevă la Școala Gimnazială din Curtea de Argeș. A absolvit cursurile Școlii de Arte și Meserii Pitești, specializarea Canto Popular, la clasa profesor Georgiana- Loredana Gavrilă. A urmat cursuri de chitară (2018-2019) și cursuri de pian (2021-2023). A participat la numeroase concerte, festivaluri și spectacole de folclor, dintre care amintim Festivalul , ediția a II-a, Vălenii de Dâmbovița, unde a obținut Premiul I. Alessia are talent și vocea cristalină precum izvoarele munților. Este pasionată de folclor și iubește tot ceea ce este autentic”, spune Mariana Claudia Filipescu.
Prelegerea cu tema „Arta călătoriei”, în cadrul proiectului „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de jurnalistul, scriitorul și psihologul George Smeoreanu, joi, 23 mai, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„De data aceasta voi aborda călătorii exterioare pentru călătorii interioare”, spune George Smeoreanu.
Dialogul cu tema „Parisul scriitorilor”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe scriitorul și criticul literar Constantin Zaharia, eveniment care se va desfășura joi, 23 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“L-am invitat pe domnul Constantin Zaharia, de la Paris, care este considerat cel mai important exeget și editor al lui Emil Cioran în România și în lume, pentru a vorbi despre Cioran și cărțile pe care le citea și care i-au influențat opera lui Cioran”, spune Jean Dumitrașcu.
Dialogul cu tema „Masculinitate și Paternitate”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe Drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Olteanu, având-o invitată pe Augustina Ene, inspector școlar și psihoterapeut, eveniment care va avea loc joi, 23 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Conceptele fundamentale ale masculinității și feminității creează împreună cu celelalte două laturi ale lor, și anume paternitate și maternitate, uniunea firească, aceea care generează însăși viața prin binecuvântarea Divinității. Ambele părți sunt indispensabile fiind indicată armonia dintre ele, această simbioză realizându-se numai în urma unei conștientizări active și continue”, spune Cosmina Olteanu.
Conferința cu tema „Cum afectează bolile viețile compozitorilor?”, susținută de medicul cardiolog Adrian Tase, eveniment care va avea loc joi, 23 mai, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Pe lângă tema propusă, Trupa vă oferă recitalul muzical, intitulat , și vom aborda asemănări surprinzătoare cu exemple muzicale”, informează dr. Adrian Tase.
Festivalul Internațional de Literatură în Stradă – FILSTREET, ediția a II-a, care va avea loc vineri, 24 mai, sâmbătă, 25 mai, duminică, 26 mai, eveniment organizat în colaborare cu Editura Rocart, și coordonat de editorul, scriitorul și psihologul Călin Vlasie. Vor fi prezenți peste 40 de scriitori din Anglia, Franța, Germania, Grecia, Republica Moldova și România.
Festivalul se va desfășura după următorul program:
Vineri, 24 mai, ora 18.00 – Deschiderea Festivalului, lecturi publice la Băbana în incinta Editurii Rocart;
Sâmbătă, 25 mai – Lecturi în stradă pe pietonalul din fața Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”, între orele 11.00 -13.00 și 16.00 – 19.00; Recitaluri oferite de elevii Liceului de Arte „Dinu Lipatti”;
Gala FILSTREET – Decernarea premiilor literare FILSTREET, ora 19.30, pe scena din Piața Primăriei Pitești; Concert susținut de Filarmonica Pitești;
Duminică, 26 mai, ora 10.00, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” – conferință de presă; ora 11.00 – dezbaterea cu tema „Impactul I.A. asupra literaturii” (moderatori Ion Bogdan Lefter, Alexandru Cistelecan), lansări de carte.
„Festivalul internațional de literatură, Literatura în stradă, FILSTREET, își propune să valorifice tradiția istorică literară și culturală a municipiului Pitești, a județului Argeș, unde, de-a lungul a peste 250 de ani, s-au născut și/sau au trăit scriitori de primă mărime ai literaturii române precum: Dinicu Golescu, Alexandru Davila, Liviu Rebreanu, George Topârceanu, Ion Minulescu, Urmuz, Alexandru Kirițescu, Ion Pillat, Ion Barbu, Vladimir Streinu, Tudor Mușatescu, Augustin Z. N. Pop, Miron Cordun, Gheorghe Tomozei, Cezar Baltag, Florin Mugur, Dan Horia Mazilu, Cezar Ivănescu, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Adameșteanu, Dan Horia Mazilu, Dorin Tudoran, Daniel Turcea.
La ediția de anul acesta a festivalului vor participa: Nora Iuga, Magda Cârneci, Florin Iaru, Elena Ștefoi, Ion Bogdan Lefter, Ioan Es Pop, Simona Popescu, Al. Cistelecan, Matei Vișniec, Romulus Bucur, Traian Ștef, Robert Șerban, Andrei Novac, Liviu Mățăoanu, Lorena Purnichi, Angela Baciu, Marcel Vișa, Mihai Marian, Hristina Doroftei, Mihok Tamas, Artema Burn, Mircea Bârsilă, Magda Grigore, Florentin Sorescu, Marian Barbu, Virgil Diaconu. Invitați de peste hotare sunt: Fiona Sampson (Marea Britanie), Christian W. Schenk (Germania), Grigore Chiper (Republica Moldova)”, informează Călin Vlasie, coordonatorul FILSTREET.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

stropiri

Stropiri contra dăunătorilor plantelor, în perioada 17.06-27.06.2024, la Pitești!

Stropiri contra dăunătorilor plantelor, în perioada 17.06-27.06.2024, la Pitești! Conform recomandărilor primite din partea Unității Fitosanitare Argeș, Primăria Municipiului Pitești, prin S.C. Salpitflor Green S.A., anunță că, în perioada 17.06.2024-27.06.2024, se vor executa tratamente fitosanitare, prin stropiri cu mijloace terestre contra dăunătorilor plantelor, efectuate la arborii și arbuștii ornamentali din parcurile, grădinile publice, aliniamentele stradale […]

Citește mai mult...
Măriri de salarii pentru bugetari. Ministrul de Finanţe, anunţ

Salariul minim brut pe economie creşte, nu şi contribuţiile la CAS şi CASS

Salariul minim brut pe economie creşte, nu şi contribuţiile la CAS şi CASS. Din iulie, CAS și CASS se plătesc ca pentru un salariu minim brut de 3.400 de lei, chiar dacă salariul minim brut va creşte la 3.700 de lei. Este o facilitate pe care statul o dă românilor, chiar dacă probabil că aceasta […]

Citește mai mult...

Bani pentru PUG-ul localităților din Argeș

Consiliul Județean Argeș a încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei un contract de finanțare care prevede alocarea de la bugetul de stat a sumei totale de 1.449.992,50 lei pentru elaborarea şi/sau actualizarea planurilor urbanistice generale ale localităţilor şi a regulamentelor locale de urbanism în perioada 2024-2027. Pentru decontarea lucrărilor este necesară încheierea unui […]

Citește mai mult...
TRAFIC